Tre timmar bort

Två dagar innan stormen drog in över Skåne tog jag med mig mannen på en inspirationsresa söder över. Vi möttes av ett mycket mindre höstigt landskap än här hemma, soldis och en hel del blommor kvar i stadsplanteringar och trädgårdar.

Första stoppet var Landskrona och koloniområdet Citadellet. Det är Landskronas äldsta koloniområde och är beläget på citadellets befästningsvallar. Där finns också en museeikoloni som man kan besöka året runt. Det är ett jättefint område med massor av gamla fina trädgårdar, fruktträd i olika former, grindar och speljéer i alla tänkbara varianter. Kul att se och rekommenderas om du är trädgårdsintresserad!

Sedan åkte vi till Lund och åt god lunch. Vidare till Malmö och slottsträdgården. Trädgårdsmästare John Taylor visade oss runt och berättade att han satsat mycket på höstbloming det här året vilket verkligen hade lyckats. Det var som att flyttas tillbaka till sensommar med blommande dahlior, jätteverbena, höstaster och en massa annat. Fina kastanjestaket och komposthögar lite här och där. Underbart!

Till sist åkte vi till Ystad för att ta en titt på Ystad kloster och klosterträdgården. Tyvärr inte bästa tiden på året för att besök eftersom det främst är en rosenträdgård, och vi började bli lite frusna och hungriga. Men det  fanns en del finna detaljer att spara i minnet och själva klostret med sitt gamla tegel var så vackert. Vi lyckades sedan hitta ett väldigt mysigt café – Söderberg & Sara på Regementsgatan där vi åt goda mackor, kakor, köpte ägg och en gul kanna! Sedan var det bara att susa hem i den mörka höstkvällen. Tack farmor för barnpassning!

Tänker att det är så uppfriskande att dra iväg en dag såhär och se något annat, äta på nya ställen, se nya plaster – gärna med det bästa sällskapet då!

*
*